old id:
new id: sis35q2ha7qvv73jnlq0vtv6ur
campagne:
gclid:
array(0) { }

array(0) { }
Toegangscontrole

Van sleutel tot hightech: toegangscontrole voor iedereen

Het is fijn om te weten dat jouw plek – of dat nu je appartement, huis, kantoor of kantoorpand is – alleen toegankelijk is voor de personen van wie jij wilt dat ze binnenkomen. Iedereen heeft behoefte aan ‘toegangscontrole’. Meestal om waardevolle bezittingen te beschermen tegen kwaadwillende personen. Of het nu gaat om een dierbare foto of geavanceerde technologie.

Toegang en bescherming tegenover elkaar

Toch draait het niet alleen om het beschermen van bezittingen. Anders zaten die belangrijke bezittingen ‘gewoon’ in een kluis. Dat is niet de bedoeling. Een belangrijk tweede aspect is: toegang. Je wilt dat iemand die wél bij de bezittingen mag zijn, er zo makkelijk mogelijk bijkomt. En waar iemand in een zorginstelling alleen wil dat hijzelf en een zorgverlener toegang hebben, wil een directeur van Philips duizenden collega’s binnenlaten zonder zelf de deur open te hoeven doen.

Je merkt: toegangscontrole is een strijd tussen bescherming en toegankelijkheid en voor iedereen anders. Dankzij nieuwe technologieën en hightech toegangssystemen wordt het steeds eenvoudiger om deze twee te koppelen. We leggen hieronder meer uit over deze moderne toegangssystemen en hoe ze worden toegepast.

Vier soorten toegangssystemen

Zoals we eerder al schreven: het is per persoon en per bedrijf verschillend welk type toegangssysteem nodig is. Je kunt het zo hightech of eenvoudig maken als je zelf wilt. Hieronder vind je de meest gebruikte toegangssystemen.

1. Sleutels i.c.m. een sleutelplan

Veel kleinere bedrijven en instanties werken met een sleutelplan. Het is een relatief goedkope optie en een sleutelplan opstellen is eenvoudig. Een sleutelplan is een goed toegangscontrolesysteem als je makkelijk overzicht wilt houden over wie de sleutel (dus de toegang) heeft tot bepaalde ruimtes. We noemen een sleutelplan ook wel een ‘sluitsysteem’ of ‘sluitplan’.

Een eigenaar van een pand – bijvoorbeeld de werkgever – heeft de ‘moedersleutel’. Met deze sleutel komt hij binnen in elke ruimte. De werknemers krijgen ieder een andere sleutel die de toegang tot specifieke ruimtes in het pand geeft. Eenvoudig, maar het is wel uitkijken. Verlies je de sleutel of wordt er een gestolen? Dan moeten in veel gevallen de sloten worden vervangen.

Voordelen:

  • Een relatief goedkope oplossing voor kleinere gebouwen
  • Eenvoudig te installeren en mee te beginnen
  • Geen kans op elektronica- of softwareproblemen

Nadelen:

  • Als iemand de sleutel verliest, moeten de sloten worden vervangen. Dat brengt kosten met zich mee
  • Iemand die niet meer werkt voor je organisatie moet de sleutel teruggeven, anders houdt hij of zij toegang
  • Sleutels zijn vrij groot en met veel sleutels aan je bos is het zoeken naar de juiste
  • Een sleutelplan is niet ‘op afstand’ te regelen en beheren

2. Druppelsleutels

Een bekend toegangssysteem dat iedereen wel eens heeft gebruikt – denk aan je sportschool, je werkplek of in een magazijn – is de ‘druppelsleutel’. Een sleutelhangertje met een magneet erin die je tegen een lezer houdt, vaak een zogenaamd RFID-slot. De informatie in de druppel (de RFID-code) bepaalt of iemand wel of geen toegang heeft. Een beheerder heeft de mogelijkheid dit aan te passen.  Je hebt druppelsystemen die op afstand beheerd worden én druppelsystemen die volledig lokaal werken. Het magneetje in de sleutel zet in het slot iets in beweging wat een signaal geeft aan bijvoorbeeld een elektrische deuropener.

Voordelen:

  • Steeds beter betaalbaar omdat het meer wordt gebruikt
  • Zowel extern beheer als standalone mogelijk
  • Toegang op afstand toe te staan of te weigeren door beheerder
  • Met een druppel is het mogelijk meerdere sleutels te vervangen
  • Komen er nieuwe deuren bij in het pand? Dan voeg je ze eenvoudig toe

Nadelen:

  • Duurder dan een sleutelplan
  • Werking toegangscontrole afhankelijk van goede werking software en hardware (zoals de scanner)

3. Passen en telefoonapps

Een toegangscontrolesysteem met passen (of steeds vaker: je telefoon doormiddel van Near Field Communication), bestaat uit vier onderdelen:

  1. Drager (de pas)
  2. Kaartlezer (bij de deur)
  3. Controlesysteem (beheer)
  4. Pasmanagementsysteem

Deze manier van toegang verlenen wordt veel ingezet bij grotere organisaties. Je houdt je pas plat tegen de lezer en de deur gaat van het slot. Eenvoudig aan de gebruikerskant, geavanceerd aan de beheerderskant.

Een groot verschil met een druppel is dat er in de kaart meer gegevens dan alleen ‘wel of geen toegang’ opgeslagen zit. Denk aan klantgegevens voor bedrijven en hotels of de beroepsgroep (en daarmee de mate van toegang) in ziekenhuizen. Daarbij is het eenvoudiger om, in tegenstelling tot druppels en sleutels, passen bij te laten maken. Erg handig aan een receptiebalie.

Voordelen

  • Meer relevante gegevens op pas op te slaan en te gebruiken voor controle
  • Toegang makkelijk te geven en te ontnemen
  • Goedkoop en makkelijk bij te maken
  • Zeer uitgebreid beheer mogelijk

Nadelen

  • Uitgebreid systeem, meer systeembeheer nodig
  • Aanzienlijk duurder dan de sleutels en druppels
  • Zeer goed beveiligd maar storingen of ‘hacks’ op afstand mogelijk

4. Hightech toegangscontrole aan de hand van biometrie

Vroeger kenden we ze alleen uit sciencefictionfilms, maar de toegangssystemen die werken aan de hand van onze biometrische gegevens zijn er nu echt. Irisscanners, vingerafdrukscanners (die we tegenwoordig op onze telefoons hebben), gezichtsherkenning en ga zo maar door. Ze worden gebruikt bij hightechbedrijven – denk aan ASML of NXP – en bij banken, onderzoekslaboratoria en andere organisaties waar zéér gevoelige informatie te vinden is, zoals geheime diensten.

De biometrische gegevens worden opgeslagen in extreem goed beveiligde systemen, waar van de gebruikers een persoonlijk profiel wordt bijgehouden. Dit, in combinatie met de volledig unieke eigenschappen zoals een vingerafdruk, zorgt ervoor dat het vrijwel onmogelijk is dat een ongewenst persoon toegang krijgt.

Voordelen:

  • Extreem goede beveiliging
  • Volledig beheer en naslag wie er binnen kan en mag
  • Geen kopieën te maken van ‘de sleutels’
  • Je hebt je biometrie altijd bij je, kun je niet verliezen of vergeten

Nadelen:

  • Meer werk om mensen toegang te geven
  • Goede beveiliging van persoonlijke gegevens nodig
  • Dit type toegangscontrole is zeer kostbaar

Vind het best passende toegangssysteem

Op zoek naar een eenvoudige maar veilige toegangscontrole? Veruit de meeste bedrijven, VVE’s en zorginstellingen kiezen voor een druppelsysteem of een systeem met een paslezer. Hierop zijn vele bedieningsopties mogelijk.

Goed om te weten: we zijn bij JMD Nederland experts in automatische deursystemen en toegangscontrolesystemen. We zijn niet degenen die bijvoorbeeld bekabeling hiervoor aanleggen of het beheer van het toegangssysteem uitvoeren. We installeren en implementeren de toegangscontrole en zorgen ervoor dat alles goed blijft werken. Ga op zoek naar de beste bedieningsoptie of neem contact met ons op voor tips en advies.

Op zoek naar iets anders?

Laat ons je helpen. Wij staan voor je klaar.