Een buitendeur op slot doen, dat is meestal een kwestie van hem achter je dicht trekken. De vergrendeling valt in de dag (de uitsparing waar de dagschoot invalt) en je deur is ‘in het slot gevallen’. Een deur openen, dat is andere koek. In films is het opnoemen van de juiste spreuk vaak de oplossing, maar wij hebben onze twijfels bij de betrouwbaarheid van dit systeem. Er zijn gelukkig zeer eenvoudige, veilige alternatieven voor toegangscontrole in de echte wereld. Open je deur met een tag of badge bijvoorbeeld!
De tag en de badge: waarom hiermee je deuren automatiseren?
Een logische eerste vraag. Het antwoord is vrij eenvoudig: het biedt veiligheid en geeft je als bewoner of pandeigenaar een prettig gevoel dat je huis of pand alleen toegankelijk is voor personen van wie je ook wilt dat ze toegang hebben. Daarbij zijn de badges en tags op afstand onbruikbaar te maken of juist in te schakelen. Vergeleken met een gewone sleutel scheelt het een hoop werk aan het vervangen van sloten!
De meest eenvoudige systemen voor het automatisch openen van een deur – naast de sleutel
Bij JMD Nederland krijgen we regelmatig vragen over de voordelen, de kosten en de verschillen tussen de twee meest gebruikte toegangscontrolesystemen: de tag (of druppel) en de badge (of pas). De vertrouwde metalen sleutel doet nog steeds goed zijn werk bij mensen thuis, maar op plaatsen waar veel mensen regelmatig binnen en buiten moeten vind je meestal een van deze modernere alternatieven. Een uitkomst, zeker wanneer het een automatisch deursysteem in gang zet. Hieronder zetten we daarom de verschillen, voordelen en de installatiekosten van de badge- en tag-systemen op een rij. We beginnen, heel simpel, met de fysieke eigenschappen.
1. Tag (of druppel)
Je denkt misschien: wat is het verschil tussen een druppelsleutel en een tag? Heel kort: dat is er niet. De druppel is namelijk een type tag (magnetisch plaatje) dat we zo zijn gaan noemen door zijn druppelvorm. Omdat we ook dit type sleutel het liefst aan onze sleutelbos wilden hangen is aan de bovenkant van een tag een uitstulping met een uitsparing gemaakt. Vandaar dat we nu deuren openen met ‘een druppel’. De tag is gemaakt van hard plastic en is daardoor erg robuust.
2. Badge (of pas)
Je herkent de badge (of ‘het pasje’) natuurlijk direct: een plastic rechthoek in de vorm van een bankkaart. Gemakkelijk want het past zo in je portemonnee of telefoonhoesje. Je zou de badge ook een soort ‘tag’ kunnen noemen, het is ook een systeem wat gebruik maakt van magnetisme. Toch zijn er ten opzichte van de tag/druppel flinke verschillen in gebruik en mogelijkheden. Hieronder lees je meer.