old id:
new id: c242mprsk4h07hs9j93t56qbut
campagne:
gclid:
array(0) { }

array(0) { }
Toegangscontrole

De deur openen met een badge, tag of sleutel – wat zijn de verschillen?

Een buitendeur op slot doen, dat is meestal een kwestie van hem achter je dicht trekken. De vergrendeling valt in de dag (de uitsparing waar de dagschoot invalt) en je deur is ‘in het slot gevallen’. Een deur openen, dat is andere koek. In films is het opnoemen van de juiste spreuk vaak de oplossing, maar wij hebben onze twijfels bij de betrouwbaarheid van dit systeem. Er zijn gelukkig zeer eenvoudige, veilige alternatieven voor toegangscontrole in de echte wereld. Open je deur met een tag of badge bijvoorbeeld!

De tag en de badge: waarom hiermee je deuren automatiseren?

Een logische eerste vraag. Het antwoord is vrij eenvoudig: het biedt veiligheid en geeft je als bewoner of pandeigenaar een prettig gevoel dat je huis of pand alleen toegankelijk is voor personen van wie je ook wilt dat ze toegang hebben. Daarbij zijn de badges en tags op afstand onbruikbaar te maken of juist in te schakelen. Vergeleken met een gewone sleutel scheelt het een hoop werk aan het vervangen van sloten!

De meest eenvoudige systemen voor het automatisch openen van een deur – naast de sleutel

Bij JMD Nederland krijgen we regelmatig vragen over de voordelen, de kosten en de verschillen tussen de twee meest gebruikte toegangscontrolesystemen: de tag (of druppel) en de badge (of pas). De vertrouwde metalen sleutel doet nog steeds goed zijn werk bij mensen thuis, maar op plaatsen waar veel mensen regelmatig binnen en buiten moeten vind je meestal een van deze modernere alternatieven. Een uitkomst, zeker wanneer het een automatisch deursysteem in gang zet. Hieronder zetten we daarom de verschillen, voordelen en de installatiekosten van de badge- en tag-systemen op een rij. We beginnen, heel simpel, met de fysieke eigenschappen.

1. Tag (of druppel)

Je denkt misschien: wat is het verschil tussen een druppelsleutel en een tag? Heel kort: dat is er niet. De druppel is namelijk een type tag (magnetisch plaatje) dat we zo zijn gaan noemen door zijn druppelvorm. Omdat we ook dit type sleutel het liefst aan onze sleutelbos wilden hangen is aan de bovenkant van een tag een uitstulping met een uitsparing gemaakt. Vandaar dat we nu deuren openen met ‘een druppel’. De tag is gemaakt van hard plastic en is daardoor erg robuust.

2. Badge (of pas)

Je herkent de badge (of ‘het pasje’) natuurlijk direct: een plastic rechthoek in de vorm van een bankkaart. Gemakkelijk want het past zo in je portemonnee of telefoonhoesje. Je zou de badge ook een soort ‘tag’ kunnen noemen, het is ook een systeem wat gebruik maakt van magnetisme. Toch zijn er ten opzichte van de tag/druppel flinke verschillen in gebruik en mogelijkheden. Hieronder lees je meer.

Waar worden tag- en badgesystemen het meest gebruikt?

Tag- en badgesysteem vind je dan het meest terug op plekken waar veel mensen vaak binnen en buiten lopen. Efficiëntie gecombineerd met veiligheid is hier erg belangrijk. Vaak vind je ze op deze plekken:

  • Appartementencomplexen
  • Winkelpanden
  • Ziekenhuizen
  • Hotels
  • Scholen en sportscholen
  • Bedrijven en bedrijventerreinen

Het belangrijkste verschil tussen het automatisch openen van de deur met een badge of tag

Buiten het uiterlijk en de werking a.d.h.v. magnetisme verschillen de twee behoorlijk van elkaar. De tag doet zijn werk op een meer ‘analoge’ manier, de badge is het wat slimmere broertje.

  • De tag of druppel zet met zijn magneet in een lezer een andere magneet in beweging. Vaak gaat dit om een zogenaamd RFID-slot. De informatie in de druppel (de RFID-code) bepaalt of iemand wel of geen toegang heeft. Een ‘ja’ of ‘nee’ is genoeg.
  • Op de badge (of pas) kan daadwerkelijk data opgeslagen worden en een lezer leest al deze informatie uit, dus niet alleen: ‘ja’ of ‘nee’. Op de badge kunnen persoonsgegevens en andere data worden opgeslagen. Dit betekent ook dat er, naast een kaartlezer, ook een controlesysteem (beheer) nodig is.

Deze verschillen zijn van belang wanneer je de een afweging maakt over welke bedieningsopties je op je toegangssysteem wilt aansluiten en hoe ‘slim’ je het systeem wilt maken.

De voordelen en nadelen van de badge en de tag

Zoals je ook in ons uitgebreide blog over toegangscontrole kunt lezen, hebben tags en badges ieder hun voor- en nadelen. Hieronder zetten we ze op een rij:

1. Tag of druppelsleutel

Voordelen:

  • Goed betaalbaar omdat het systeem steeds meer wordt gebruikt
  • Kan aan je sleutelbos
  • Zowel standalone als extern beheer mogelijk
  • Zeer robuust
  • Snel te installeren en beheren, werkend binnen één dag

Nadelen:

  • Afhankelijk van goed werkende soft- en hardware voor een juiste werking
  • Nog altijd duurder dan een gewone sleutel met sleutelplan
  • Je kunt er geen persoonlijke gegevens op kwijt en deze dus ook niet uitlezen

2. Badge of pasje

Voordelen:

  • Er zijn voor de beheerder relevante gegevens op te slaan t.b.v. toegangscontrole
  • Je zet toegang razendsnel ‘aan en uit’
  • Zeer uitgebreide beheermogelijkheden
  • Pasjes zijn erg goedkoop en gemakkelijk om bij te maken
  • Installatie binnen één dag

Nadelen:

  • Er is een grotere mate van (systeem)beheer benodigd
  • De aanvangskosten liggen een stuk hoger dan die van een tag-systeem
  • Ondanks de enorm goede beveiliging zijn hacks op afstand mogelijk
  • Het aanleggen en inrichten van het beheersysteem is langer werk

Zo heb je een overzicht over waarom je de deuren in je appartementencomplex of bedrijf juist met een badge of met een tag wilt gaan openen. Wat voor jou de sleutel tot een veilig pand is, is erg situatie afhankelijk. We adviseren ook altijd eerst met een van onze specialisten te overleggen. Bel ons gerust of laat even een bericht achter.

Veelgestelde vragen

Zijn alle toegangssystemen geschikt te maken om te openen met een badge of tag?

Ja, al onze automatische toegangssystemen, van draaideur tot schuifdeur, zijn geschikt om te bedienen met een van deze opties.

Zijn de toegangssystemen allemaal geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik?

Ja, zowel de tag- als badgesystemen zijn geschikt voor installatie binnen en buiten. Ze zijn bestand tegen alle weersomstandigheden en zijn ‘hufter-proof’.

Hoe lang duurt het installeren van een tag of -badgesysteem?

Montage gaat bij ons vakkundig en snel. In slechts 2 uur kunnen wij een volledig tagsysteem bij je installeren, klaar voor gebruik. Wij gebruiken voor installatie het stroomcircuit wat al aanwezig is. Wel zo handig! Bij een badgesysteem moet je nog wel rekening houden met de implementatie van het beheersysteem.

Welke merken tag-systemen raden jullie aan?

Vaak installeren wij Paxton en Intratone systemen vanwege hun betrouwbaarheid en kwaliteit. Intratone heeft daarbij een z.g.n. 4G-module die het mogelijk maakt het systeem op afstand te bedienen – bijvoorbeeld met een telefoon – en via een pc te beheren.

Wat zijn de kosten van een badge of tag toegangssysteem?

Dit is erg afhankelijk van je wensen en situatie. Denk hierbij aan:

  • Hoeveel personen wil je toegang geven?
  • Wil je volledig beheer?
  • Wat is de bestaande situatie?

Een eenvoudig tag-systeem kun je al voor een paar honderd euro door ons laten installeren. Bedenk wel dat de kosten voornamelijk zitten in het aantal tags je toegang wilt geven. Reken hierbij op ongeveer 10 euro per tag.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Welk deursysteem wil jij automatisch laten maken? En welke bedieningsopties sluit je erop aan? Wij geven je graag persoonlijk advies.