old id:
new id: u2rnq4pkfhst2p9n1d10gpjet4
campagne:
gclid:
array(0) { }

array(0) { }
Algemeen

Van deur tot deur: wegwijs in alle soorten deursystemen

Zoals je hebt kunnen lezen in ons blog over slimme deuren zijn er veel methoden om mensen toegang te geven tot een gebouw of ruimte. Maar één ding hebben al deze methoden gemeen: het zijn deuren die het hem doen. Maar wat is feitelijk een deur? Kortgezegd: een beweegbaar (bouwkundig) element ter afsluiting van een toegang of een ruimte.

Deuren (en de verschillende deursystemen) gebruiken we al sinds duizenden jaren. En daar is bewijs voor: de resten van de oudst bekende deur in Nederland zijn in 2002 gevonden in Alphen aan den Rijn. Deze stamt uit de eerste eeuw van onze jaartelling en is dus zo’n 2000 jaar oud!

In de loop der eeuwen – of eigenlijk millennia – zijn er flink wat typen deursystemen uitgevonden. We vertellen je er hier meer over en je komt meteen te weten welke deursystemen geschikt zijn om te automatiseren.

Iedere deur zijn eigen deurbeleid

We zijn inmiddels bekend met vele verschillende soorten deuren. Eigenlijk moeten we zeggen: met vele verschillende deursystemen. De deur kan namelijk zelf vaak hetzelfde zijn, het is de manier waarop hij werkt wat hem onderscheidt. Een klapdeur-deur verschilt namelijk niet gek veel van de overbekende draaideur, het is de manier waarop het systeem erachter werkt. Dit zijn de bekendste typen deursystemen:

1.     Draaideur

Het bekendste en meest geproduceerde deurtype van alle deuren. Ook de zeer oude deur die we eerder noemden, valt onder de draaideuren. Zoals je in onze pagina over draaideuren kunt lezen wordt de naam draaideur vaak gebruikt voor de carrouseldeur (of tourniquet), maar dit is niet juist.

De draaideur is namelijk een deur die met scharnieren aan het kozijn (de dag) of de vloer is bevestigd. Met een klink, hendel of knop is de deur te openen en naar binnen of buiten te ‘draaien’. Vandaar de naam: de draaideur. Je komt de draaideursysteem tegen in vrijwel alle situaties: van kantoren tot huizen en van winkels tot ziekenhuizen. Kortom: een allemansvriend!

2.     Schuifdeur

We vertelden al wat meer over dit deursysteem in onze pagina over schuifdeursystemen. De schuifdeur is een uitvinding van twee Amerikanen die de gure Texaanse wind buiten hun winkel wilden houden. Wanneer ze hiervoor een gewone draaideur hadden gebruikt was er alsnog het gevaar dat de deur hard open zou klappen. Vandaar hun uitvinding: de schuifdeur.

De schuifdeur is een systeem waarbij een deur (meestal van hout, glas of metaal) op een rails van links naar rechts (of andersom) rolt of schuift. Soms is dit rolsysteem goed zichtbaar, zoals bij de tegenwoordig weer hippe boeren schuurdeuren waar je de wieltjes bovenop de rails ziet rijden. Vaak is het schuifsysteem juist verborgen, zodat alles er netjes en opgeruimd uitziet. Je kunt niet om dit populaire systeem heen, je komt ze overal tegen: in grote warenhuizen, in ziekenhuizen en supermarkten. En wat te denken van de schuifdeur die veel mensen in huis hebben om de tuin bij het huis te betrekken: de schuifpui is eigenlijk een grote zware schuifdeur!

3.     Overhead-deur

‘Overhead’ is Engels voor ‘boven het hoofd’ en dat zegt meteen alles over dit type deuren: wanneer je ze opent, rollen of schuiven ze naar een opbergruimte boven je hoofd. Een heel efficiënt en veelgebruikt systeem voor garagedeuren en magazijndeuren. De oudere, vaak metalen, overhead-deuren kregen veel dreunen te verduren, want wie heeft er niet ooit tegen een overhead-garagedeur een potje voetbal gespeeld? Dit zegt veel over de stevigheid en betrouwbaarheid van dit type deur.

De ‘oude’ garagedeur die uit één vlak bestaat is nu grotendeels vervangen door ‘sectionaaldeuren’. Dit zijn ook overhead-deuren maar bestaan uit meerdere panelen die bij het openen één voor één boven je hoofd van een verticale naar een horizontale positie gaan. Bij roldeuren worden deze panelen boven je hoofd ‘opgerold’. Zo wordt de garage- en magazijndeur nóg ruimte-efficiënter!

4.     Carrouseldeur

Veel mensen denken bij dit type deursysteem aan het woord ‘draaideur’, maar het enige andere woord wat je voor carrouseldeur kunt gebruiken is ‘tourniquet’. De werking van de carrouseldeur is vergelijkbaar met die van een draaimolen: verschillende panelen, meestal van glas, draaien rond een centrale pilaar. De panelen duw je rond doormiddel van een stang óf de deur draait automatisch met behulp van een boven de deur ingebouwde motor.

De carrouseldeur kom je vaak tegen bij de ingang van winkelcentra, ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. Ze hebben als voordeel dat ze de mensenstroom geordend laten verlopen en tegelijkertijd warmte binnen houden doordat het pand nooit helemaal open staat zoals bij een schuifdeur of draaideur.

5.     Klapdeur

Stel, je bent een cowboy of -girl en je wilt een goede entrée maken, dan kan dat niet beter dan met een ‘good-old’ klapdeur zoals in western-films. Echter, nog steeds maken we flink gebruik van dit eenvoudige maar effectieve deursysteem. De werking is simpel en slim: een z.g.n. veerscharnier (een soort dubbel scharnier met een veer erin) is aan de deur(en) en de dag gemonteerd. De veer zorgt ervoor dat, vaak na een aantal keer ‘klapperen’, de deur weer in het midden komt te staan.

Met name in de horeca en magazijnen vind je dit deursysteem. De klapdeur opent namelijk naar beide kanten en de werking is ook nog eens snel en eenvoudig. Bovendien heb je meestal je handen niet nodig om er doorheen te kunnen. Wel zo praktisch als je met een zware rolcontainer vol kratten het magazijn in wilt!

Van welke deuren kun je automatische deuren maken?

Veruit de meeste deursystemen kun je automatiseren. Wij installeren onze systemen dan ook in de meest uiteenlopende situaties. Van bij mensen thuis, tot in scholen, ziekenhuizen en bij VVE’s.

Onderstaande systemen kunnen wij voor je automatiseren:

Natuurlijk zijn er ook deuren die om verschillende redenen niet te automatiseren zijn:

  • Deuren die werken m.b.v. vloerveren
  • Klapdeuren
  • Deuren die te oud, scheef of krom zijn

Waarin verschillen de automatische deursystemen van elkaar?

Per type deursysteem – die we bovenaan de pagina beschreven – zijn er natuurlijk verschillende typen automaten die je deur in beweging brengen. Van schuifdeurautomaat tot draaideurautomaat, wij zoeken het beste automatische deursysteem. Maar wat zijn binnen deze systemen nu de belangrijkste verschillen?

Kracht

Hoe sterker een deurautomaat, hoe meer weerstand hij kan bieden tegen wind of ongewenst bezoek en hoe makkelijker hij een zware deur kan verplaatsen. Onze sterkste draaideurautomaat – de SMP – heeft bijvoorbeeld een weerstand van 300kg. Maar, soms is al deze kracht niet gewenst. Bij kantoordeuren bijvoorbeeld, die vaak en zonder moeite open en dicht moeten kunnen. Dan heb je voldoende aan de lichte Next, met een lage weerstand en laag energieverbruik.

Samenstelling

Iedere automaat heeft een andere samenstelling van materialen. Is het belangrijk dat hij jarenlang ook in de buitenlucht meekan? Dan wordt een automaat volledig waterdicht gemaakt. Is het belangrijk dat hij in werking blijft in geval van nood? Dan zijn ingebouwde accu’s en een sterke brandwerendheid van levensbelang.

Zijn alle deursystemen geschikt voor binnen en buiten?

Bijna alle deursystemen die wij aanbieden – van draaideursysteem tot schuifdeursysteem – zijn geschikt voor binnen en buiten toepassing. De enige uitzondering is de Next draaideurautomaat die specifiek gemaakt is voor gebruik binnen. In kantoorruimten en andere plaatsen waar het weer niet van invloed is, is de Next in zijn element dankzij een compact en energiezuinig design.

Alle andere elektrische deursystemen die we installeren zijn geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik. Wil je weten welke in jouw situatie het meest geschikt is? Neem dan gerust contact met ons op. De deur staat bij ons – spreekwoordelijk – altijd voor je open!

Veelgestelde vragen

Welke grootte van deuren kunnen jullie automatiseren?
Wij kunnen bijna ieder formaat deur automatiseren omdat we automaten leveren die zeer uiteenlopen in kracht. Van lichte kantoordeuren tot grote glazen puien van warenhuizen.

Tip van JMD: de formaten van deuren zijn, per situatie, sinds 1992 vastgelegd in het bouwbesluit. Zo zal een bed-toegankelijke kamer in een ziekenhuis minstens 1200 mm breed moeten zijn terwijl voor een toiletdeur in een woning 800 mm volstaat. Het deursysteem passen we hier uiteraard op aan.

Werken jullie deurautomaten op oliedruk?
Nee, onze deurautomaten werken niet met behulp van olie. Ze zijn volledig elektrisch en mechanisch wat ze betrouwbaar en onderhoudsvriendelijk maakt.

Zijn jullie deurautomaten altijd ‘smart’?
Nee, dat zijn ze niet altijd. We willen onze deurautomaten namelijk voor iedereen betaalbaar en eenvoudig houden. Daarom is het slim maken van de deuren iets waar we per situatie en budget naar kijken. Wil je je deuren wel slim maken? Dan kun je kiezen uit een van onze vele handige bedieningsopties zoals voetsensoren en paslezers.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Welk deursysteem wil jij automatisch laten maken? En welke bedieningsopties sluit je erop aan? Wij geven je graag persoonlijk advies.