Magneetsloten. Het kan niet anders of je gebruikt ze regelmatig. Van appartementencomplex tot magazijn: de deuren openen nadat je op de intercom-knop drukt of je een tag tegen de lezer hebt gehouden. Je hoort een ‘buzz’ en daarna een ‘klak’: het elektrisch dagschootslot opent en je kunt naar binnen.
Dit veel geziene (en gehoorde) type slot noemen we een elektrisch dagschootslot. Een handig en eenvoudig sluitsysteem. Heel veilig is het helaas niet. Zo’n eenvoudig elektrisch dagslotje is vrij eenvoudig te forceren. Een stevige trap volstaat om binnen te komen. Wil je een betere beveiliging dan dat? Dan is een sterk magneetslot een aantrekkelijk alternatief.
Wat is een elektrisch magneetslot en hoe werkt het?
Een elektrisch magneetslot ziet er in eerste instantie misschien niet uit zoals je van een slot verwacht. Een simpele variant die je waarschijnlijk wél herkent is de versie die je bijvoorbeeld vindt in Ikea-kastjes die zichzelf dichttrekken met een ‘klak’. De sluitsystemen waar we het op deze pagina over hebben lijken hierop, maar zijn elektrisch en tot duizenden malen krachtiger. Dit magnetisch sluitsysteem bestaat uit twee delen:
- Een rechthoekig blok – een deel wat voornamelijk bestaat uit staal – waar een magneet goed grip op heeft.
- Een tweede rechthoekig blok van gelijke grootte met bekabeling eraan vast. Hierin zit een zeer krachtige, elektrisch aangestuurde magneet.
Het eerste blok wordt aan de bovenzijde van de deur bevestigd. Het tweede blok, met de elektromagneet erin, wordt aan de bovenzijde van het deurkozijn bevestigd, met de elektromagneet naar de deur gericht. Precies tegenover het stalen blok. Staat de magneet aan? Dan trekt deze zich met een enorme kracht vast aan het stalen blok en houdt zo de deur in gesloten positie. Sterke man of vrouw die dit weet te forceren: met 300kg (of zelfs meer) aan weerstand gaat deze deur écht pas open wanneer de magneet wordt gedeactiveerd. Het deactiveren gebeurt meestal via de bekende bedieningsopties zoals een druppeltag of intercom.