old id:
new id: t8f9gr1fmcir8fld10g4l8r6lk
campagne:
gclid:
array(0) { }

array(0) { }
Toegangscontrole

De kracht van een magneetslot: alle voordelen en mogelijkheden

Magneetsloten. Het kan niet anders of je gebruikt ze regelmatig. Van appartementencomplex tot magazijn: de deuren openen nadat je op de intercom-knop drukt of je een tag tegen de lezer hebt gehouden. Je hoort een ‘buzz’ en daarna een ‘klak’: het elektrisch dagschootslot opent en je kunt naar binnen.

Dit veel geziene (en gehoorde) type slot noemen we een elektrisch dagschootslot. Een handig en eenvoudig sluitsysteem. Heel veilig is het helaas niet. Zo’n eenvoudig elektrisch dagslotje is vrij eenvoudig te forceren. Een stevige trap volstaat om binnen te komen. Wil je een betere beveiliging dan dat? Dan is een sterk magneetslot een aantrekkelijk alternatief.

Wat is een elektrisch magneetslot en hoe werkt het?

Een elektrisch magneetslot ziet er in eerste instantie misschien niet uit zoals je van een slot verwacht. Een simpele variant die je waarschijnlijk wél herkent is de versie die je bijvoorbeeld vindt in Ikea-kastjes die zichzelf dichttrekken met een ‘klak’. De sluitsystemen waar we het op deze pagina over hebben lijken hierop, maar zijn elektrisch en tot duizenden malen krachtiger. Dit magnetisch sluitsysteem bestaat uit twee delen:

  1. Een rechthoekig blok – een deel wat voornamelijk bestaat uit staal – waar een magneet goed grip op heeft.
  2. Een tweede rechthoekig blok van gelijke grootte met bekabeling eraan vast. Hierin zit een zeer krachtige, elektrisch aangestuurde magneet.

Het eerste blok wordt aan de bovenzijde van de deur bevestigd. Het tweede blok, met de elektromagneet erin, wordt aan de bovenzijde van het deurkozijn bevestigd, met de elektromagneet naar de deur gericht. Precies tegenover het stalen blok. Staat de magneet aan? Dan trekt deze zich met een enorme kracht vast aan het stalen blok en houdt zo de deur in gesloten positie. Sterke man of vrouw die dit weet te forceren: met 300kg (of zelfs meer) aan weerstand gaat deze deur écht pas open wanneer de magneet wordt gedeactiveerd. Het deactiveren gebeurt meestal via de bekende bedieningsopties zoals een druppeltag of intercom.

Wat zijn de voordelen van een magneetslot op de deur?

Een magneetslot biedt vele voordelen ten opzichte van de alternatieven zoals driepuntssloten en elektrische dagschoot sloten. We zetten ze voor je op een rij.

Elektrische magneetsloten zijn…

  • Enorm sterk. Afhankelijk van het type zijn er honderden kilo’s aan trek- of duwkracht nodig om een deur te forceren. Doorgaans begeeft een kozijn het eerder dan het magneetslot.
  • Zeer betrouwbaar. Ze maken gebruik van een simpele ‘aan/uit’-techniek en gaan lang mee. Daarbij installeren wij altijd een back-up accu voor wanneer onverhoopt stroom uitvalt. Zo blijft het slot nog twee dagen in werking én komt hij daarmee in aanmerking voor een SGK- of politiekeurmerk.
  • Eenvoudig te installeren en goedkoop. Dit ten opzichte van gelijkwaardige alternatieven, zoals driepuntssloten. Bij driepuntssloten moeten vaak deuren en kozijnen worden vermaakt. Bij een elektrisch magneetslot hoef je bijna niets aan te passen aan de bestaande situatie.
  • Geruisloos. Er is geen bewegend deel wat open‘klakt’ zoals bij elektrische dagschootsloten. Wel zo prettig bij deuren die vaak open en dicht moeten in ruimtes waar mensen werken of wonen.
  • Erg veilig. Zeker ten opzichte van gelijk geprijsde of zelfs hoger geprijsde alternatieven. De enorm sterke magneet trekt de deur naar zich toe. Dit zorgt ervoor dat de deur altijd goed dichtvalt.

Zitten er dan echt alleen maar voordelen aan een elektromagnetisch slot? Bijna. Het enige nadeel ten opzichte van bijvoorbeeld een driepuntsslot is dat dit type slot stroom nodig heeft om te functioneren. Echter, in de situaties waarin het elektromagnetisch slot van pas komt is deze voorziening vaak al aanwezig en valt ook dat nadeel weg.

Wat zijn situaties waarin een elektrisch magneetslot perfect werkt?

De voordelen van een elektrisch magneetslot komen het beste tot zijn recht in deze situaties:

  • Als extra beveiliging in flats, verzorgingstehuizen en appartementencomplexen waar nu nog gewone dagschootsloten gemonteerd zijn. Dit zijn typisch ruimtes die goed beveiligd moeten zijn maar tegelijkertijd zeer toegankelijk moeten blijven. Vaak wordt het slot hier gecombineerd met een druppel, pas of intercom als elektrisch bedieningssysteem.
  • In woningen van mindervaliden die moeite hebben met het op slot draaien van een sterk (conventioneel) driepuntsslot. Een elektrisch magneetslot biedt dezelfde zekerheid en is tegelijkertijd op afstand te bedienen.
  • Bij grote/hoge deuren die last hebben van ‘werking’: het uitzetten en krimpen door temperatuurverschillen. Een gewoon (dag)slot geeft dan vaak moeilijkheden met sluiten; je trekt je een ongeluk om de deur in het slot te laten vallen. Een magneetslot is sterk genoeg om je dit uit handen te nemen. Een deur sluit met zekerheid.

Welke soorten van deze sterke magneetsloten zijn er?

Je hebt bij ons keus uit twee verschillende typen die beiden hun eigen aantrekkingskracht hebben:

  1. De versie die we hierboven schetsten, met twee vlakke platen: een magneet en een stalen plaat die elkaar aantrekken en, wanneer geactiveerd, niet meer loslaten (zie afbeelding).
  2. Een versie met stalen pin. Deze pin – die in en uit kan klappen – zit in de stalen plaat die op de deur wordt bevestigd. Wanneer de elektrische magneet aan het deurkozijn wordt geactiveerd, schiet de pin naar boven en haakt hiermee in een uitsparing in deze bovenste plaat. Wordt de magneet gedeactiveerd? Dan schiet de pin weer in zijn ‘schulp’ en kan de deur open. Het voordeel hiervan is dat het slot te ontgrendelen is met een speciale sleutel. Wel is het van belang rekening te houden met het feit dat je de pin van het slot moet oplijnen met de uitsparing in het kozijn. Met andere woorden: de oplossing is gevoelig voor het uitzetten van het kozijn.
Aangetrokken door de mogelijkheden?

Welk type magnetisch slot past nu het beste bij jouw situatie? En welke bedieningsopties sluit je erop aan? Wij geven je graag persoonlijk advies.