old id:
new id: a07rk4s0n0ndb0qfho66m9ar9p
campagne:
gclid:
array(0) { }

array(0) { }
VvE's

De vijf voordelen van elektrische deuropeners

Producten

Heb je er ooit bij stilgestaan wat er zo prettig is aan elektrische deuropeners? Waarschijnlijk niet, want één van de grote voordelen van zo’n automatische deur is juist dat je er niet bij stil hóéft te staan. In tegenstelling tot zijn ‘handmatige’ tegenpool doet hij zijn werk automatisch ongemerkt goed: je loopt gewoon door.

De uitvinding: een open deur

Dit was ook precies de insteek toen de elektrische deuropeners – en daarmee de automatische deuren en schuifdeuren – werden uitgevonden door Dee Horton en Lew Hewitt in 1954. Zij wilden een automatische deur die de gure Texaanse wind buiten zou houden, die niet open zou klappen in het gezicht van klanten én het klanten makkelijk zou maken bij het naar binnen en buiten lopen.

Deze compagnons hadden de eerste twee voordelen van een elektrische deuropener dus al meteen goed gezien: veiligheid en gemak. Hieronder vind je, naast deze twee voordelen van elektrische deuren, nog drie andere redenen waarom deze uitvinding nu overal zijn werk ongemerkt goed doet.

1. Comfort door gemak, rust en ruimte

Om maar met de deur in huis te vallen: de belangrijkste reden dat de elektrische deuropener zo’n succes is geworden is natuurlijk het comfort wat het met zich meebrengt in de vorm van gemak, rust en ruimte.

  • Gemak
    De ruimte achter een automatische deur is afgesloten tot het moment dat jij in de buurt komt, maar opent zich zodra jij dat wilt. Erg prettig wanneer je met je handen vol boodschappen een supermarkt uit wilt lopen. Als je erop gaat letten, heeft het nog steeds iets erg luxe. Tegenwoordig gaat het openen en sluiten veelal met sensoren, maar er zijn ook al vele andere bedieningsopties mogelijk.
  • Rust
    Naast het gemak, is ook de rust die elektrisch openende deuren geven erg prettig. Ze sluiten vanwege de instellingen in de elektrische deurautomaten niet harder dan nodig. Dit wordt zeker in hotels en appartementencomplexen erg gewaardeerd: je schrikt niet wakker van iedere gast of bewoner die binnen komt lopen en de deur te hard dichttrekt.
  • Ruimte
    De elektrische deuropener heeft uiteindelijk de automatische schuifdeur mogelijk gemaakt. En doordat deze in een rails horizontaal opent, gaat er geen ruimte verloren aan plek die nodig is om een deur te laten openzwaaien. Wel zo efficiënt. Schuifdeuren worden dan ook vaak gebruikt in bouw- en supermarkten en VvE’s voor wie ruimte kostbaar is.

2. Een elektrische deuropener biedt veiligheid

Doordat een elektrische deuropener taken automatisch uitvoert, zijn ze in vrijwel alle gebouwen een belangrijke factor op het gebied van veiligheid. Je komt de elektrische deuren overal tegen: in verzorgingstehuizen tot supermarkten en in concertzalen tot overheidsgebouwen. Doordat deze slimme deuren gebruikmaken van sensoren en andere technieken die hun ‘gedrag’ aansturen, beschermen ze ons automatisch en zonder dat we het doorhebben.

Branddeuren bijvoorbeeld, openen automatisch wanneer het brandalarm afgaat óf ze sluiten juist zodat zuurstoftoevoer wordt afgesloten en het vuur niet verder om zich heen grijpt. Schuifdeursystemen bij juweliers of banken zorgen ervoor dat personeel met een druk op de knop veilig zit óf juist een indringer insluit. Het is volledig afhankelijk van welke bedieningsopties er aangesloten zijn, maar de elektrische deuropeners zijn de stille bewakers van onze gebouwen.

3. Zelfstandig blijven wonen

Doordat elektrische deuropeners automatisch deuren openen en sluiten, kunnen mensen die hulpbehoevend zijn zelfstandig blijven wonen. Zo zorgt een geautomatiseerde deur ervoor dat je met één druk op de knop naar de badkamer kan, kun je via een elektrische deuropener je appartementencomplex toch zelfstandig verlaten en open je met gemak die veel te grote zware deur in het portaal.

De elektrische deuropener zorgt ervoor dat ouderen en hulpbehoevenden makkelijker verbonden blijven met de maatschappij en, andersom, bezoek makkelijker binnenkomt: wanneer je als (klein)kind of (mantel)zorger langskomt, is er niemand die voor jou de deur hoeft open te maken. Een druk op de juiste knop – van de intercom bij binnenkomst in de algemene ruimte tot de deurschakelaar bij het appartement – en je bent op bezoek. Tegelijkertijd houdt het systeem ongewenst bezoek net zo makkelijk buiten.

Onze overheid en gemeenten zien ook de grote toegevoegde waarde van automatische deuren voor het zelfstandig wonen. Daarom worden veel van deze hulpmiddelen gestimuleerd en vergoed via de Wmo: de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

4. Een elektrische deuropener draagt bij aan professionaliteit

In de professionele sector is een automatische deuropener niet alleen populair door het gemak waarmee bezoekers naar binnen en naar buiten lopen. Een net winkelpand wordt namelijk nog een stuk netter en professioneler wanneer de bezoekers ontvangen worden door een grote, glazen schuifdeur. Het doorlopen van de glaspartijen van de etalages in de schuifdeuren, zorgt voor een luxe en professionele uitstraling. De bezoeker ziet bovendien nog beter wat de winkel te bieden heeft en voelt zich welkom geheten door het automatische openen.

Nog een prettig voordeel: een automatische deur maakt nauwelijks geluid. Stel je voor dat iedere bezoeker van een winkelketen als de Bijenkorf de deur zelf open en dicht zou doen. Het zou er niet rustiger op worden. De toename van gastvrijheid neemt niet alleen toe bij winkelketens, ook in bedrijfspanden zorgen automatische deuropeners voorzien van een intercomsysteem voor een hartelijk welkom.

Een pand waar niet ieder personeelslid een ‘ouderwetse’ sleutel nodig heeft om binnen te komen, maar met een pas zichzelf toegang verleent is bovendien meer van deze tijd. Raakt een collega een sleutel kwijt? Dan moeten alle sloten vervangen worden, met alle kosten van dien. Met een toegangscontrolesysteem is het heel makkelijk om een pas (of tag) te blokkeren. Een mooie combinatie van professionaliteit, veiligheid en potentiële kostenbesparing.

5. Hygiëne ten tijde van corona

Een voordeel dat de automatische deur altijd al had ten opzichte van de handmatige deur is dat je geen klink hoeft aan te raken om binnen te komen. De automatische deur is hierdoor een stuk hygiënischer. In deze jaren, waarin we een pandemie proberen in te dammen, is dit voordeel een stuk belangrijker geworden. Stel je voor dat je elke winkel waarin we onze essentiële boodschappen doen, we nog met de hand de deuren moesten openen. Dat zou de besmettingscijfers niet helpen.

Naast de volautomatische deuren die werken d.m.v. een bewegingssensor zoals bij de supermarkt, zijn er zijn verschillende andere systemen die ervoor zorgen dat je geen deur of deurklink hoeft aan te raken. Zo heb je voetschakelaars (veel gebruikt in ziekenhuizen, ouderenzorg en horeca), afstandsbedieningen (vaak gebruikt i.c.m. een intercom) en paslezers die deuren automatisch voor je openen zonder dat je de klink naar beneden hoeft te doen. De elektrische deuropener doet het werk voor je: een onzichtbare, hygiënische, helpende hand. Heel welkom in coronatijd.

Op zoek naar iets anders?

Laat ons je helpen. Wij staan voor je klaar.