old id:
new id: 7nt3gpm40h3of5dkmncebuek5j
campagne:
gclid:
array(0) { }

array(0) { }
Vrouw loopt door automatische deur | JMD Nederland
Oplossing

Veiligheidssensoren en bewegingssensoren - een open deur in gemak

Een van de meest gebruikte bedieningsopties bij automatische deursystemen is de bewegingssensor, waaronder ook de veiligheidssensor valt. Niet zo gek als je bedenkt dat de reden dat je automatische deuren wilt voornamelijk gemak en veiligheid zijn. Detecteert hij beweging? Dan brengt hij de deur in beweging. Of het nu voor jezelf is, voor winkelbezoekers, patiënten, verzorgers of bewoners: er is een bewegingssensor voor iedere situatie, voor ieder type deur. Maar er zijn wel belangrijke verschillen waarover we je hieronder graag wat meer vertellen. Uiteraard kan ieder type bewegingssensor door onze monteurs vakkundig worden geïnstalleerd.

Gebruiksgemak

De plaatsing van bewegingssensoren zorgt vaak voor groot een groot gemak. Zowel voor bewoners en VVE’s als voor winkeleigenaren en hun klanten. Ze zijn er voor ieder type deurautomaat en openen zowel schuifdeuren als draaideuren. Een bewegingssensor zorgt altijd voor een warm welkom.

Veiligheid

Afhankelijk van het type bewegingssensor dat je kiest, verhoogd het de veiligheid. De veiligheidssensoren waarover we hierboven al schrijven, houden de omgeving met diverse technieken in de gaten. Zo zorgen de sensoren voor een veilige doorgang, beveiliging van wat er achter de gesloten deur zit én voor beveiliging tegen kwetsuren door bewegende deuren.

Snelle installatie

Onze monteurs zijn experts in het vak en, na goedkeuring van de offerte, is de installatie zelf vrijwel altijd binnen één dag geregeld. Hierdoor is het eventuele ongemak tot een minimum beperkt en kan een winkel binnen no-time weer open, mét een goed werkend en betrouwbaar sensorsysteem.

Twee categorieën bewegingssensoren

Wil je gemak of wil je veiligheid, of wil je beiden? Stel, je hebt besloten dat je een automatische deuropener met een bewegingssensor wil laten aansturen, dan is het belangrijk om te weten dat er twee verschillende typen sensoren zijn namelijk activeringssensoren en veiligheidssensoren.

1.

Activeringssensoren

Dit zijn, zoals de naam al zegt, bewegingssensoren (ook wel ‘deursensoren’) die bij detectie van beweging een actie in gang zetten. Niets meer, niets minder. Het signaal activeert een motor die gekoppeld is aan (bijvoorbeeld) een deur die automatisch opent. De activeringssensor registreert beweging, of niet: deurautomaat aan, of uit. Eventuele veiligheid en ‘intelligentie’ van het systeem wordt toevertrouwd aan de deurautomaat. Deze registreert of er bijvoorbeeld teveel weerstand is om verder open te gaan.

Activeringssensoren gecombineerd met de juiste automatische draaideur of schuifdeurtechniek zijn een betrouwbare, gemakkelijke en kostenefficiënte oplossing.

2. Veiligheidssensoren

Dit zijn bewegingssensoren die meer in hun mars hebben. Ze nemen meer waar doordat ze de omgeving scannen, in de gaten houden. Dit type werkt veelal op basis van infrarood of laser, waarmee ze een veld rondom of onder zichzelf (onzichtbaar) ‘verlichten’. Wanneer iets deze lichtstraal onderbreekt, bijvoorbeeld doordat er iemand in de deuropening van een schuifdeur staat, geeft de veiligheidssensor door aan de automaat dat hij onmiddellijk moet stoppen met bewegen.

Meer weten over hoe dat werkt? Daarover lees je verderop onder de verschillende type bewegingssensoren die wij installeren. Ook goed om te weten: veiligheidssensoren mogen niet draadloos aangestuurd worden; een bedraad contact is verplicht.

Vraag een vrijblijvende offerte op
voor een bewegingssensor
Vraag vandaag nog een offerte aan, geheel vrijblijvend. Binnen 24 uur nemen we contact met je op.
http://Bedieningsopties%20|%20JMD%20Nederland
http://Glazen%20schuifdeuren%20met%20sensoren%20|%20JMD%20Nederland

Vier verschillende sensortechnieken, welke past bij jouw deur?

Bij JMD Nederland installeren we doorgaans één van deze vier typen veiligheids- en bewegingssensoren, ieder met zijn eigen kenmerken, voordelen en kostenplaatje. Weten welk type het beste is voor jouw situatie?

De vier type bewegingssensoren hebben we hieronder voor je op een rij gezet.

http://Horton%20radarsensor%20|%20JMD%20Nederland

1. De radar-sensor

Dit type bewegingssensor wordt zeer veel gebruikt en is eenvoudig en kostenefficiënt. Goed om te weten is dat het een activeringssensor is voor openslaande deuren/draaideuren. We koppelen deze aan een van onze automatische draaideursystemen.

De radar is rondom verstelbaar (naar links of rechts te draaien) en kan zo richting de looprichting ‘kijken’ voor efficiëntie en gebruiksgemak. Wij installeren altijd de radar-bewegingssensoren van het merk Hotron.

Kenmerkend voor een radar-bewegingssensor:

 • Geschikt voor draaideuren/openslaande deuren
 • Kostenefficiënt door modulaire bouw (onderdelen vervangbaar)
 • Activeringssensor, geen veiligheidssensor
 • Geïnstalleerd aan scharnierende kant draaideur
 • Werkt onder ‘normaal open’-contact principe
 • Kan door reflecties ‘overprikkeld’ raken

http://Topscan%20veiligheidsensor%20op%20draaideur

2. De infraroodsensor

Dit type deursensor scant de omgeving met een paar infrarood ‘ogen’ (lenzen) en is een veiligheidssensor. Groot voordeel is dat dit type een breed blikveld heeft en intelligenter kan registeren dan de radarsensoren.

Daarbij is de sensor minder snel van zijn stuk te brengen, bijvoorbeeld door reflecties. De lenzen zitten verstopt in de behuizing in een vorm van een balk. De infraroodlenzen kunnen verder naar links en rechts verschoven worden, afhankelijk van de looprichting. Ten opzichte van de radar-bewegingssensor is dit type slimmer: het herkent een onveilige situatie en reageert daarop. Wij installeren infraroodsensoren van Pepperl+Fuchs.

Kenmerkend voor een infraroodsensor:

 • Geschikt voor draaideuren/openslaande deuren
 • Breed en aanpasbaar blikveld
 • Veiligheidssensor: herkent een onveilige situatie
 • Werkt volgens ‘normaal gesloten’-contact principe
 • Installatie op 10cm van de kop van de deur
 • Elk onderdeel is vervangbaar, kostenefficiënt

http://Pepperl%20+%20Fuchs%20motionscan%20schuifdeur%20|%20JMD%20Nederland

3. De 2-in-1 sensor: radar én infrarood

De naam zegt het al: bij dit type bewegingssensor zitten beide type sensors die we hierboven hebben omschreven verwerkt in één systeem. Dit heeft dus ook de voordelen van beide systemen. Doordat ze elkaar aanvullen is dit systeem geschikt om automatische schuifdeursystemen aan te sturen.

De 2-in-1 sensor valt dus ook onder de veiligheidssensoren, maar dan voor je schuifdeur. De hoeken zijn zo aan te passen dat ze alles zien, vanuit elke looprichtingen, handig voor in winkelcentra waar mensen van alle kanten aan kunnen komen lopen en veel omgevingsfactoren van toepassing zijn. De twee systemen kunnen zo ook elkaar corrigeren voor extra gemak en veiligheid. De 2-in-1 bewegingssensoren die wij installeren zijn van Optex.

 • Geschikt voor schuifdeursystemen
 • Ziet alles wat nodig is voor veilige deurbediening
 • Veiligheidssensor: herkent onveilige situaties
 • Werkt volgens het ‘normaal gesloten’-contact principe
 • Installatie midden boven de doorgang
 • Te installeren op iedere ondergrond

http://BEA%20Flatscan%20lasersensor%20|%20JMD%20Nederland

4. De Flatscan lasersensor

Dit type bewegingssensor is de Rolls Royce onder de deursensoren. Een betrouwbare, chique, veelzijdige en zeer veilige sensor. De Flatscan werkt met behulp van laserstralen die zo in te stellen zijn dat bepaalde delen van de omgeving wél en bepaalde delen níet gescand worden.

Handig wanneer er in een bepaald deel van het zichtveld altijd iets anders is (een andere deur) die beweegt. Dit zorgt voor een uitermate efficiënte samenwerking met je deurautomaat.

De Flatscan laser sensor wordt in de hoeken van deuren gemonteerd (in lijn met de scharnieren). Dit zorgt dat het systeem kan waken of er niet iets tussen de deurscharnieren zit, bijvoorbeeld de handjes van spelende kinderen. Deze alleskunner is ideaal als je bij fraaie draaideuren de schoonheid wilt bewaren en geen sensors op je deuren wilt monteren maar wel absolute veiligheid wenst.

 • Geschikt voor draaideursystemen
 • Zorgt voor behoud uitstraling
 • Detecteert ‘slim’ wat wel en niet relevant is
 • Finger Guard scanner bij scharnierpunt
 • Hoger prijssegment
 • Zeer veilig door lasertechniek
 • Onderdelen niet vervangbaar

Gerelateerde oplossingen
Oplossing

Bedieningsopties zijn nodig om een geautomatiseerde deur te activeren. Er zijn tal van bedieningsopties te koppelen aan een deurautomaat. Hulp nodig? Wij voorzien je graag van advies.

Bekijk oplossing
Oplossing

Je zoekt naar een automatische draaideur die geen herrie maakt én vakkundig gemonteerd wordt. Snappen we. Daarom bieden wij deurautomaten van extreem hoge kwaliteit. Elke geautomatiseerde deur wordt aangedreven door een deurautomaat die voldoet aan de strengste veiligheidsnormen conform EN16005.

Bekijk oplossing
Oplossing

Je wilt een gemakkelijke en tegelijkertijd fraaie oplossing voor het binnenlaten van bezoekers of personeel? Denk dan eens naar een slim, automatisch schuifdeursysteem. Deze wordt vakkundig en snel geïnstalleerd door onze monteurs en zijn direct aan te sluiten op een grote hoeveelheid bedieningsopties.

Bekijk oplossing
Oplossing

Bedieningsopties zijn nodig om een geautomatiseerde deur te activeren. Er zijn tal van bedieningsopties te koppelen aan een deurautomaat. Hulp nodig? Wij voorzien je graag van advies.

Bekijk oplossing
Oplossing

Je zoekt naar een automatische draaideur die geen herrie maakt én vakkundig gemonteerd wordt. Snappen we. Daarom bieden wij deurautomaten van extreem hoge kwaliteit. Elke geautomatiseerde deur wordt aangedreven door een deurautomaat die voldoet aan de strengste veiligheidsnormen conform EN16005.

Bekijk oplossing
Oplossing

Je wilt een gemakkelijke en tegelijkertijd fraaie oplossing voor het binnenlaten van bezoekers of personeel? Denk dan eens naar een slim, automatisch schuifdeursysteem. Deze wordt vakkundig en snel geïnstalleerd door onze monteurs en zijn direct aan te sluiten op een grote hoeveelheid bedieningsopties.

Bekijk oplossing
Installeren Flatscan sensor | JMD Nederland

Wist je dat...wij bij installatie een z.g.n. deursensor testdoos gebruiken? Zo voldoet een sensor (met deur) altijd met 100% zekerheid aan de veiligheidsnormen.


Veelgestelde vragen

Hoe gaat de installatie van een bewegingssensor op de deur in zijn werk?

Nadat we via ons contactformulier óf telefonisch een aanvraag hebben ontvangen, kijken we eerst samen naar wat de beste optie is voor jouw situatie. Is een veiligheidssensor nodig, of is een bewegingssensor voldoende? Zodra we akkoord zijn, is een vakkundige installatie door onze monteurs vrijwel altijd binnen een dag achter de rug.

Welke merken bewegingssensoren installeert JMD Nederland?

Per bewegingssensortype hebben wij verschillende kwalitatief goede en betrouwbare merken, hieronder vind je meer informatie van de fabrikanten:

Is een bewegingssensor geschikt voor buiten?

Standaard zijn onze sensoren IP31 of IP32 beschermt. Zolang de bewegingssensoren op de deur beschermt zijn tegen direct contact met water/regendruppels kunnen ze prima buiten functioneren.

Wil je graag een deursensor buiten hebben, maar heb je geen overkapping? Dan maken onze monteurs graag een afdekkap op maat die de bewegingssensor beschermt.

Let wel: sommige van de bewegingssensoren kunnen door de reflectie van regendruppels van slag raken. Ons advies is dus om na nat weer altijd de scan-omgeving van de sensor even droog te maken.