old id:
new id: at7amgq55ln3ebhok99od7dsf5
campagne:
gclid:
array(0) { }

array(0) { }
Wmo

Wmo: ondersteuning bij zelfstandig wonen

Mogelijke vergoeding van onze diensten

De termen ‘Wmo’, ‘Wlz’ en ‘maatwerkvoorzieningen’ heb je vast al eens voorbij horen komen, maar wat houden deze termen eigenlijk in? En wanneer zijn ze van toepassing? Ze kunnen onder andere relevant zijn wanneer je zelfstandig wilt blijven wonen, maar wel praktische aanpassingen nodig hebt om veilig zelfstandig te leven. Denk hierbij aan de plaatsing van automatische (draai)deuren, het verwijderen van drempels en andere aanpassingen. Op deze pagina vind je meer informatie én geven we tips over waar je – bijvoorbeeld bij onze overheid – terecht kunt voor het aanvragen van vergoedingen en hulp.

Vind direct het antwoord op je vraag:

Wat betekent Wmo en wat is het?

De afkorting staat voor ‘Wet Maatschappelijke Ondersteuning’ en is onderdeel van het Nederlandse stelsel van zorg en welzijn. Het is een wet die in 2015 in het leven is geroepen. Deze wet moet ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig en op een prettige, veilige manier thuis kunnen blijven wonen.

De aangevraagde ondersteuning vanuit deze Wmo wordt betaald door je gemeente, vanuit een Pgb (Persoonsgebonden budget). Let wel op: wanneer je gebruikmaakt van voorzieningen, kan het zo zijn dat je voor zorg die je via de Wmo ontvangt maandelijks een eigen bijdrage moet betalen. Dit is op dit moment een bedrag van € 19,- per maand.

Wat is het verschil tussen Wmo en Wlz?

Een belangrijk verschil tussen de Wmo en de Wlz (Wet Langdurige Zorg) is onder andere dat je Wmo-ondersteuning krijgt voor een beperkte tijd, bijvoorbeeld voor een woningaanpassing. Heb je nieuwe aanpassingen of andere zorg nodig? Dan dien je opnieuw een Wmo-aanvraag te doen.

De Wlz is juist minder gericht op zelfstandig blijven wonen en meer op intensieve (24-uurs) zorg en/of toezicht. Een Wlz-indicatie geldt dan ook voor de rest van je leven en geeft het recht om in een zorginstelling te gaan wonen.

Ben je dus op zoek naar aanpassingen voor het zelfstandig kunnen blijven wonen zoals een intercom of een automatische draaideur? Dan is de Wmo waarschijnlijk voor jou relevant.

Voor wie is de Wmo?

In principe zijn de voorzieningen beschikbaar voor alle inwoners van een gemeente. Ze zijn bedoeld voor mensen die hulp kunnen gebruiken om toch zelfredzaam te blijven en deel te kunnen nemen aan de samenleving. Denk hierbij aan mensen met een chronische ziekte, een (lichamelijke) beperking of met psychische problemen die thuis niet alles zelf kunnen doen. Zij komen in aanmerking voor ondersteuning.

Kortgezegd, de Wmo zorgt voor ondersteuning bij zelfstandig wonen wanneer:

  • Iemand zich niet, of niet veilig, meer kan redden in of buiten het huis
  • Het nodig is dat iemand in een veilige of beschermde omgeving woont
  • Iemand niet zelfstandig maatschappelijk betrokken kan zijn

Je betaalt voor deze voorzieningen vanuit het Pgb (Persoonsgebonden Budget) wat je verkrijgt via de Wmo. Goed om te weten: het recht op een Wmo-voorziening staat los van je inkomen of je vermogen.

Kan ik een vergoeding krijgen voor diensten van JMD Nederland?

Val je in de groep van mensen die ondersteuning krijgt vanuit Wmo? Dan heb je mogelijk recht op vergoeding van de voorzieningen die JMD Nederland levert. Er zijn drie typen voorzieningen waarin de Wmo voorziet, waarbij onze voorzieningen vallen in de 3e categorie, de ‘Maatwerkvoorzieningen’.

Algemene voorzieningen, zoals:

  • Een boodschappendienst
  • Personenalarmering
  • Organisatie van activiteiten, bijvoorbeeld in een buurthuis

Vervoersvoorzieningen, zoals:

  • Een scootmobiel
  • Een rolstoel
  • Wmo-vervoer (via de rolstoeltaxi of regiotaxi)

Maatwerkvoorzieningen, zoals:

  • Huishoudelijke hulp
  • Dagbesteding
  • Veiligheidsvoorzieningen in de badkamer en het toilet
  • Aanpassingen aan de woning, zoals verbreding of automatisering van deuren

In deze laatste categorie vallen onze oplossingen, zoals automatische draaideuren, afstandsbedieningen, intercoms en elektrische deuropeners. Ga je gebruikmaken van een van onze oplossingen? Controleer dan even of deze voorzieningen door je gemeente of door je verzekering worden vergoed. Meer informatie over waar je hiervoor terechtkunt, vind je onderaan deze pagina.

Woningaanpassingen vanuit de WMO

Via de Wmo (en met het Persoonsgebonden budget) zijn er diverse woningaanpassingen te doen die ervoor zorgen dat je gemakkelijker en veiliger thuis kunt (blijven) wonen. Het is mogelijk dit voor je eigen huis direct door ons laten doen of via de VVE (Vereniging Van Eigenaren) van jouw appartementencomplex. Enkele voorbeelden van Wmo-woonaanpassingen die mogelijk zijn:

  • Bredere deuren
  • Lichtschakelaars op zithoogte
  • Lichtflitsbel
  • Tillift
  • Drempels laten verwijderen
  • Electrische deuropeners

Hoe gaat een Wmo-aanvraag in zijn werk?

Het aanvragen van een Wmo-voorziening gaat altijd via de volgende route:

  1. Je maakt melding van je hulpbehoefte bij het Wmo-loket van je gemeente (telefonisch of online)
  2. Jij, de VVE, of degene die je helpt bij de aanvraag, gaat in gesprek met de gemeente
  3. De gemeente stuurt een verslag met daarin een voorstel en de vervolgstappen voor bijvoorbeeld maatwerkvoorzieningen zoals een elektrische deuropener
  4. Ben je het eens met het voorstel? Dan ga je het ondertekenen. Hierna beslist de gemeente binnen twee weken definitief over de voorzieningen bij jou thuis
  5. Is alles rond? Dan ontvang je een Persoonsgebonden Budget (Pgb) om de hulp, zorg of voorziening in te kopen

Lijkt het je veel werk en vind je het lastige materie? Het sociaal loket van je gemeente of een Wmo-consulent helpt je graag. Hieronder lees je meer over de informatiepunten.

Waar kan ik meer informatie krijgen over Wmo en Pgb?

Er is ontzettend veel informatie beschikbaar. Zie je door de bomen het bos niet meer? Hieronder vind je enkele goede bronnen op een rij.

Het sociaal loket van je gemeente

Elke gemeente heeft een centrale plek waar je terechtkunt met vragen. Kom je er samen met je familie of je mantelzorger(s) niet over uit op wat voor voorzieningen je een beroep kunt doen? Raadpleeg dan via dit sociaal loket een consulent.

Voorbeelden van de gemeentelijke loketten waar JMD Nederland regelmatig mee schakelt:

Ben je opzoek naar de website van jouw gemeente waarop je informatie over de Wmo-voorzieningen vindt? Vaak zijn deze gemakkelijk te vinden door in Google, Bing of andere zoekmachine te zoeken op ‘Wmo’ en de naam van je gemeente. Ook kun je op de website van jouw gemeente in het zoekvenster (meestal rechtsboven) zoeken op ‘Wmo’ om specifieke informatie vanuit je gemeente te vinden.

Je zorgverzekeraar

Zorgverzekeraars zijn, zoals de naam al zegt, thuis in alles omtrent zorg. Het raadplegen van jouw zorgverzekeraar levert je een stuk meer persoonlijke informatie op omtrent Wmo-voorzieningen. Daarbij weet je meteen welke aanpassingen zij in jouw situatie wel en niet vergoeden.

Je vindt hier een uitvoerige lijst met telefoonnummers van alle zorgverzekeraars.

Websites met goede tips en informatie

Wmo-website van de Rijksoverheid

Hier vind je officiële en uitvoerige informatie over alles wat onze overheid aanbiedt op het gebied van zorgvoorzieningen en -vergoedingen.

Pgb-informatie van de Rijksoverheid

Op deze website van de Rijksoverheid is alle informatie te vinden die je nodig hebt op het gebied van het Persoonsgebonden budget. Denk hierbij aan nieuws, waar het Pgb aan te vragen is en de documenten die samenhangen met het Pgb.

De Zorgwijzer

Deze website geeft veel heldere informatie over hoe het traject voor het aanvragen van je Wmo-voorzieningen in zijn gang gaat. Alles wordt eenvoudig uitgelegd en de website geeft goede voorbeelden van situaties die ook op jou van toepassing kunnen zijn.

Langer thuis in huis

Een website die veel informatie in huis heeft over hoe je ervoor kunt zorgen dat je veilig en comfortabel thuis kunt blijven wonen. Hier vind je ook tips voor een ‘levensloopbestendige woning’.

De verschillen tussen Wlz en Wmo

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een uitgebreide website over de verschillende wetten die ondersteuning bieden bij zorg. Deze legt goed het verschil uit tussen bijvoorbeeld de Wmo-voorzieningen en de Wlz-voorzieningen.

Op zoek naar iets anders?

Laat ons je helpen. Wij staan voor je klaar.