old id:
new id: ifeks61oluks1a8darfjvb3k7a
campagne:
gclid:
array(0) { }

array(0) { }
Toegangscontrole

De voetschakelaar: maak van je voet een helpende hand

Je hebt je handen vol met spullen. Haastig loop je naar de deur, maar hoe ga je die nu openen? Je moet alles neerzetten, de deur openduwen, vervolgens alles weer oppakken en ondertussen met één voet voorkomen dat de deur weer dichtvalt. Niet bepaald handig. Een voetschakelaar biedt uitkomst.

Een voetschakelaar als bedieningsoptie

Bij een voetschakelaar als bedieningsoptie denken mensen vaak aan een pedaal wat iets in gang zet wanneer je er fysiek contact mee maakt. Bijvoorbeeld door er een tik met de voet tegenaan te geven of een drukknop die lijkt op de grote platte “Deur open” balken die vaak op armhoogte hangen. Je vindt ze vaak in ziekenhuizen of verzorgingstehuizen. Toch kan voetbediening veel subtieler en gemakkelijker, namelijk in de vorm van een bewegingssensor die laag bij de grond is gemonteerd. Als je hier voorbijloopt, detecteert de z.g. ClearWave sensor de beweging en schakelt de deurautomaat voor je in. De deur opent zich wanneer je voorbijloopt. Handig: je voeten gebruiken wanneer je je handen vol hebt!

Welke voordelen heeft een voetschakelaar?

Met je voeten automatisch deuren openen heeft vele handige (of moeten we zeggen ‘voetige’?) voordelen. We zetten ze hieronder kort op een rij:

  • Praktisch
    Eén van de belangrijkste redenen voor onze klanten om voor de voetschakelaar te kiezen is het gemak. In veel situaties waarin deze ingezet wordt, is het voor mensen niet mogelijk om op dat moment een klink vast te pakken of een knop in te drukken, bijvoorbeeld omdat ze al veel in handen hebben. Dit is vaak het geval in ziekenhuizen – waar bijvoorbeeld met bedden wordt gereden – of in de horeca, waar personeel vaak rondloopt met dienbladen.
  • Hygiënisch
    Als je niets hoeft aan te raken, is er ook niets wat je overdraagt. Zeker in deze tijden – waarin we de invloed hebben gemerkt van een pandemie – is dit voor veel van onze klanten een belangrijk aspect.
  • Slim
    Doordat ze draadloos met elkaar te verbinden zijn, is het mogelijk het gedrag (openen/sluiten) op elkaar af te stemmen. Hierdoor creëer je een sluissysteem of interlock: als de ene voetschakelaar iemand registreert en een deur opent, schakelt de andere zichzelf ‘uit’ waardoor de daaraan gekoppelde deur hoe dan ook gesloten blijft. Wel zo veilig, bijvoorbeeld in clean rooms.
  • Netjes
    Een sensor is een stuk netter dan een grote zilveren drukschakelaar met “Deur open” erop geschreven. Daarbij is de sensor uit te rusten met ledverlichting waardoor deze op een subtiele manier wordt uitgelicht.
  • Betrouwbaar
    Een bewegingssensor is een ‘statisch element’, oftewel: een bedieningsoptie waar niet fysiek gebruik van wordt gemaakt. Niemand gaat er dus te hard tegenaan ‘schoppen’ en er zijn geen bewegende, scharnierende delen die slijten.

Waar wordt de voetschakelaar het meest toegepast?

De voetschakelaar – met name die met sensor – vind je het meest op plekken waar de eerdergenoemde voordelen het zwaarst wegen: op plekken waar mensen vaak tillen, met materiaal in handen lopen of waar hygiëne belangrijk is:

Welke soorten voetschakelaars zijn er?

Voetschakelaars zijn er niet alleen in de vorm van een sensor, die wij het vaakst installeren. Er zijn meer opties. Het belangrijkste verschil tussen deze schakelaars zit hem in de fysieke of sensorgestuurde bediening en tussen draad of draadloos.

Fysiek aangestuurde voetschakelaars

Onder de fysieke varianten verstaan we de bekende ‘knoppen’ die mechanisch werken: dit is de variant die je aantikt met je voet, eigenlijk een drukknopschakelaar.

Sensor aangestuurde voetschakelaars

Dan zijn er de schakelaars die gebruikmaken van de ClearWave sensor die je tegenkomt op onze pagina met bedieningsopties. Hier loop je voorbij of je ‘zwaait’ met je voet en er wordt een digitaal signaal gegeven aan het automatische draaideursysteem of schuifdeursysteem.

Bedraad of draadloos

Je hebt altijd de keuze tussen een bedraad of draadloos voetschakelaarsysteem. Bedraad pas je meestal toe bij nieuwbouw: tijdens de aanleg van de bedrading van het gebouw, wordt meteen de bedrading voor voetschakelaars aangesloten. Bij bestaande bouw, kies je vaak voor een draadloos systeem. Dit is in veel situaties het handigst en snelst te installeren. Het enige nadeel hiervan is dat de batterij na verloop van tijd vervangen moet worden.

Voetschakelaar laten installeren? Zo gaan we te werk.

  1. We nemen graag eerst goed met je door wat je wensen zijn en of een voetschakelaar de beste optie is om uw deuren automatisch te laten openen en sluiten. Daarbij besluiten we welk type in jouw situatie het best van pas komt. Hiervoor maken we een eerste kostenindicatie.
  2. We komen langs op locatie en bekijken de huidige situatie van deursystemen en nemen de z.g. ‘People flow’ mee in onze bevindingen: hoe bewegen mensen zich door het pand? We tekenen het plan uit en na akkoord gaan we aan de slag.
  3. We maken, wanneer nodig, in onze werkplaats in Eindhoven de materialen op maat voor een perfecte installatie. Deze nemen we mee op de dag van installatie. Vervolgens is binnen een dag het pand voorzien van een compleet systeem. Vanaf nu openen je draaideuren of schuifdeuren zich met een soepele voetbeweging.

Zijn er alternatieven voor een voetschakelaar?

Natuurlijk. Er zijn tal van andere bedieningssystemen die elektrische deurautomaten aansturen. Is bijvoorbeeld een drukknop of een ‘gewone’ bewegingssensor handiger als bedieningsoptie in jouw situatie? Dan nemen we deze altijd mee in het advies wat we geven.

Op zoek naar iets anders?

Laat ons je helpen. Wij staan voor je klaar.