old id:
new id: 27dj5sthd4kseohvur15e0ehfa
campagne:
gclid:
array(0) { }

array(0) { }
Toegangscontrole

De belangrijkste verschillen tussen elektronische toegangssystemen

Zoals je hebt kunnen lezen in ons artikel over de verschillende soorten toegangscontroles die er zijn, zitten er grote verschillen in de manier waarop toegangssystemen werken en worden aangestuurd. Kortgezegd heeft dit te maken met vier – of eigenlijk twee keer twee – typen elektronische toegangssystemen. Je hebt:

  1. Bekabelde en draadloze systemen
  2. Standalone en extern toegankelijke systemen.

Hieronder vertellen we je iets meer over de verschillen.

Je hebt vrijwel altijd met onderstaande typen aansluitingen te maken, behalve wanneer je werkt met een sleutelplan. Denk je erover om toegangscontrole doormiddel van een druppel of codeklavier te installeren? Dan is het handig om over onderstaande vier categorieën alvast te lezen.

Bekabeld of draadloos: welk elektronisch toegangssysteem is aanwezig?

Voordat we één van onze elektronische toegangssystemen bij je installeren is het belangrijk te weten of er al een bekabeling naar de deur en het (eventuele) huidige deursysteem ligt. Kortom: gaan we aan de slag met een bekabeld, of een draadloos systeem?

1. Bekabeld

Bij een bekabeld toegangssysteem is er een volledige kabelverbinding tussen het deurslot (of deurautomaat) en de gekozen bedieningsoptie, zoals een intercomsysteem of codeklavier. Het voordeel van wanneer deze kabelverbinding er (al) ligt is dat het een heel stabiele verbinding legt tussen de elektronische deuropener en het kastje (de ‘switch’) die het signaal afgeeft.

Is deze bekabeling al aanwezig? Dan scheelt dit vaak in het werk wat nodig is voor installatie van een nieuw toegangssysteem. Ook is het een veilig systeem omdat er geen ‘digitale indringers’ op de kabelverbinding kunnen komen.

Is er geen toegangssysteem aanwezig en geen kabels? Dan is het grote nadeel dat het veel werk is om deze volledig bekabeling aan te leggen. Een draadloos toegangssysteem is in dat geval een snellere, efficiëntere optie.

2. Draadloos

Bij een draadloze verbinding tussen de bediening en het deurslot (of deurautomaat) wordt er vanuit een zender elders in het gebouw een beveiligd signaal via Wifi (draadloos internet) doorgestuurd naar de gekozen bedieningsoptie. Deze elektronische toegangssystemen zijn dus niet afhankelijk van kabels die door het gebouw lopen en kunnen grote afstanden overbruggen, zelfs tussen gebouwen die niet fysiek met elkaar verbonden zijn.

Is er al een draadloos toegangssysteem aanwezig of kies je ervoor om dit te installeren? Dan is dit doorgaans minder prijzig dan het aanleggen van een nieuw bekabeld systeem. Daarbij is het sneller klaar en heeft het minder impact op je pand, er hoeft tenslotte niet geboord te worden. Een nadeel kan zijn dat er meer digitale beveiliging nodig is om het op het veiligheidsniveau van het bekabelde systeem te krijgen. Wat nog een nadeel kán zijn – dit heeft veel met omgevingsfactoren te maken – is de ‘ruis op de lijn’. Wifi en 4G-verbindingen willen nog wel eens instabiel zijn of slecht bereik hebben. Dit zorgt voor een tragere werking van het elektronische toegangssysteem.

Wel of niet op afstand benaderbaar: voor welk elektronisch toegangssysteem kies jij?

Onafhankelijk van of je kiest (of al hebt gekozen) voor een bekabeld of draadloos toegangssysteem, is er de keuze tussen een “standalone” bediening of een extern toegankelijke oplossing. Oftewel: elektronische toegangssystemen die wél extern aangestuurd en beheerd worden en die die dat niet kunnen.

1. Standalone oplossingen

Deze toegangs- en veiligheidsopties draaien alleen op locatie en hebben geen link met ‘de buitenwereld’. Een toegangscontrole waarbij je gebruik maakt van een druppel of bijvoorbeeld een codeklavier, is gekoppeld aan een kastje, de ‘digitale controller’, die zich in dezelfde ruimte of verderop in het gebouw bevindt. Deze controller is rechtstreeks met de elektronische deuropener verbonden. De controller geeft vervolgens een signaal aan de deur dat hij mag openen. Er is geen enkele mogelijkheid hier op afstand tussen te komen of dit te beheren. Een simpele maar effectieve oplossing.

2. Extern toegankelijke oplossingen

Zoals de naam al zegt: deze oplossingen hebben de mogelijkheid om van buitenaf te worden gecontroleerd, bediend en geprogrammeerd. Zo is het mogelijk deze bedieningssystemen ‘slim’ te maken en om toegang op afstand wel of niet toe te staan. Staat er iemand voor de deur? Dan gaat een signaal naar een computer verderop. Het grote verschil is dat externen (de beheerders) toegang hebben tot deze computer. In deze computer kan de toegang voor bepaalde passen en sleutels aan en uit worden gezet. Nog een bijkomend voordeel is dat op afstand toegang voor hulpdiensten (brandweer, politie, ambulance) te geven is.

Met welk elektronisch toegangssysteem ga jij aan de slag?

De meeste elektronische toegangssystemen, denk aan de druppelsystemen of biometrische systemen waar we het over hebben in dit blog, werken aan de hand van externe toegankelijkheid en een draadloos systeem, of een combinatie van deels draadloos en deels bedraad. Dit omdat deze opties meer flexibiliteit bieden en op de langere termijn goedkoper zijn. Bijvoorbeeld wanneer een bedrijf groeit en veel wisseling van medewerkers heeft.

Benieuwd naar welke van de elektronische toegangssystemen nu het beste bij jouw situatie passen? Lees dan meer over de bedieningsopties die we aanbieden of lees meer van onze blogs. Natuurlijk mag je ook altijd even contact met ons opnemen voor persoonlijk advies.

Op zoek naar iets anders?

Laat ons je helpen. Wij staan voor je klaar.